onsdag 2 mars 2011

"Hall of Shame" på Röhsska

Modehuset Dior har nu utrett och konstaterat att designern John Galliano under ett krogbråk i Paris i torsdags kväll skrikit antisemitiska smädelser till några antagonister och har därmed avskedats. Röhsska museets modeutställning har ett nyinköpt plagg - en mycket speciell kappklänning med inspiration från Afghanistan - designad av Galliano och fram till idag har man också visat en film från visningen av Gallianos senaste kollektion.
Som en konsekvens av Gallianos beteende har man nu istället valt att göra om den pågående utställningen och inrättar en "Hall of Shame" där man visar Gallianos klänning, men också andra designers som haft mer eller mindre suspekta relationer till Nazi-Tyskland, såsom Coco Chanel och Hugo Boss.
Hur ska man förhålla sig till konstnärer som är moraliskt eller politiskt oacceptabla? Även på biblioteken finns det litteratur av Ezra Pound och Celine och så är fallet inom de flesta konstformer. Som med alla saker av betydelse är det viktigt att inte gå undan utan att ställa de svåra frågorna till sig själv och omvärlden. Röhsska ställde frågor till sina vänner på Facebook och fick många svar, debatten pågår fortfarande.
Och jag kan tycka att detta är en bra förberedelse, ja kanske rent av upptakt, till den kommande utställningen om "Ond design" på Röhsska som är under planering och som man fått stöd av Kulturrådet för att göra. Det är ett bra exempel på hur betydelsefull konst och design kan vara i ett sammanhang. Både som spegel av samhället, som en kloak av de sämsta mänskliga impulserna och som en självständig kraft jenseits von Gut und Böse.