söndag 27 februari 2011

Öppet brev till Johannes Öhman

Johannes,
nyss hemkommen men fortfarande omtumlad av dagens underbara urpremiärer vill jag snabbt skriva ned mina upplevelser.
Utkanten av Jo Strömgren rubriceras visserligen som dans, men skulle närmast kunna kallas ett allkonstverk, tycker jag. I ungdomen läste han tydligen bibeln noggrant för att kunna argumentera med en vän som anslutit sig till Jehovas vittnen, som Astrid Pernille Hartmann skildrar intressant i programmet. Det viktigaste som blev kvar var tydligen insikten om bibelns förvandling av kyrkofäderna genom seklen. Helvetet är t.ex. en nyordning och uppgradering av Gehenna, en plats i utkanten av Jerusalem dit man bar avskräde, döda djur och främlingar. Strömgrens Gehenna är istället den svenska efterkrigstidens nyetablerade förorter och en Astrid Lindgren-mässig berättarröst fastställer tid och rum till 1964. Som till alla nya förorter flyttade många människor från alla håll och det tog några år innan de vant sig vid varandra.
I Utkanten spelas det upp de alldeles vardagliga dramerna, ungefär som i Big Brother, misshandel, sex, kyrkligt bigotteri som också varvas med djupare kristna symboler. Det är en explosion av action på scen, det är dans som tänjer på gränserna och ibland är det teater, ibland videokonst, ibland TV-såpa spelad med furiös energi och insats. Och på ett drabbande vis vänds berättelsen inåt och bakåt till det tidiga sextiotalets livsmönster med en postmodern berättarteknik och fragmentariserande ryck i själva fabeln. Det är alldeles lysande.
Mera lekfull men samtidigt explosiv dans är det rakt igenom i Stijn Celis Looming Sky, som arbetats fram tillsammans med dansarna. Det är underbart att se baletten uppträda med sådant självförtroende och lustfyllt utspel. Jag måste säga att jag bara kan känna tacksamhet för att gång på gång få uppleva den här typen av råstark danskonst på Göteborgsoperans stora scen, som Du, Liselotte Berg och baletten skapar.
Johannes, vad jag förstår är spelplanen för 2012 till stora delar lagd. Gör ett års värnplikt vid Kungliga Operan och kom sedan tillbaka 2013 - då blir allt förlåtet!