onsdag 27 april 2011

Cirkus Cirkör på Stora Teatern och Cirkus på Atalante

Imorgon, 28 april, är det premiär för Cirkus Cirkörs nya turne med föreställningen Undermän på Stora Teatern. Det känns spännande på många sätt, inte minst för att portarna slås upp igen till Göteborgs äldsta hus för scenkonst efter en tids stillhet.
Det är kanske ingen slump att det blir just Cirkus Cirkör och nycirkus som återöppnar Stora Teatern - det finns ett stort intresse för nycirkus och ett flertal föreställningar av olika slag är aktuella i Göteborg i vår.
För någon timme sedan fick jag ett mejl från Atalante, som presenterar arbetet med en ny föreställning av New Opera CO. Jag klipper in en del av infon eftersom det är påfallande intressant på vilket sätt det finns kopplingar till Undermäns berättelse om tre cirkusartister som förlorat sina partners och därmed viktiga delar av sina liv, och hur de går vidare från denna punkt och New Opera Cos:s nyopera som närmar sig ett liknande tema.

På Atalante visas detta:
"Cirkus är en monolog, ett solo för en kvinna i kris. Maria är uppvuxen på en cirkus, hennes föräldrar var trapetskonstnärer och hon själv en lovande stjärna. Sen gick allt fel, men hon kom tillbaks och blev ihop med knivkastaren Tommy. Hon blev hans Target Girl och de turnerade i hela världen. Sen rasade allt igen. Då flyttade de till landet och startade en guldgruva. Efter några år gick allt återigen fel. Riktigt fel. Och här står hon nu, i "Cirkus". Föräldrarna är döda och hennes livs kärlek är borta. Hon vill berätta, minnas, bearbeta.
Cirkus är en nyopera av Niklas Rydén. Den är det tredje verket i New Opera CO:s arbete med nyopera för sångare som inte använder operateknik, utan istället sjunger med mikrofonteknik. De är professionella sångare som har sin bakgrund i jazz, improvisation och fri musikkonst. Resultatet blir en unik form av musikdramatik, en slags sjungen teater, som inte låter som opera och inte heller som musikal."...
"Cirkus kommer att presenteras fyra kvällar när New Opera CO bjuder in publik till Atalante för att presentera Cirkus och berätta om arbetet."
Sång: Sofia My Fryklund Piano: Niklas Rydén Regi: Eva Ingemarsson Musik och Libretto: Niklas Rydén

Det är en händelse som ser ut som en tanke. Nycirkus och nyopera bearbetar likartade teman med olika utgångspunkter och uttryckssätt - det är en lyckligt sammanträffande av konstnärlig cross-over och utveckling. Här och nu.