onsdag 23 april 2014

Invigning av Stadsbiblioteket idag 23/4 kl 13! Världsbokdagen.

Varmt välkomna till  återinvigningen Göteborgs stadsbibliotek som öppnar igen efter två års ombyggnadstid!
Ordet är kanske slitet, men jag hittar inget bättre just nu än fantastiskt, för att beskriva känslan av att gå in i det tjugoförsta århundradets nya bibliotek vid Götaplatsen.
Arkitekturen är nydanande, men anknyter ändå på ett mycket förtjänstfullt sätt i sin kubiska konstruktion till det gamla biblioteket och den gamla ytterväggens tegel som syns på strategiska ställen genom glasfasaderna.
Gallerierna ut mot Götaplatsen och Avenyn med oräkneliga läsefåtöljer kommer säkerligen att bli en stamplats för stadens bokläsande allmänhet, även för GP-veteranen Mikael van Reis, som råkat få bibliotekets bokbestånd, både det som efter ombyggnaden fortfarande flyter och det fasta som står i de många hyllorna om bakfoten. Och ja, det finns plats för även fler böcker än tidigare, ganska exakt räknat är det just nu 150 hyllmeter mer än i det gamla biblioteket.
Satsningen på stadsbiblioteket förstärker inte minst litteraturens roll och ger bättre möjligheter att framhäva läsningens betydelse.
Tillsammans med satsningen på Litteraturhuset, återinförda arbetsstipendier för författare och stadens nyinrättade litterära priser har Göteborg verkligen ansträngt sig för att stärka litteraturen, till glädje för många gamla bokmalar som Mikael van Reis och även undertecknad.
Från stadsbibliotekets sida har man velat återöppna just idag, på Världsbokdagen.
Det har varit en spännande process att vara med från ax till limpa i denna byggprocess och jag kan inte annat än bli imponerad av hur många människor som lagt ned själ och hjärta i genomförandet av ombyggnaden.
En särskild eloge vill jag då ge till bibliotekschefen Christina Persson och hennes ledningsgrupp som har arbetat intensivt med att inte göteborgarna ska bli lidande när det gäller tillgången på böcker. Istället för ett provisorium lyckades man rent av bli Årets bibliotek 2013 med de olika filialerna Miini på Röhsska museet, Global och Dynamo på Göteborgs stadsmuseum och
300 kvadrat vid Brunnsparken. Personalen på de olika filialerna och de som förstärkt stadsdelsbiblioteken har likaså gjort ett utmäkt arbete för att upprätthålla servicen till brukarna, men också utvecklat biblioteken inför framtiden.
Christina Perssons arbetsinsats och personliga engagemang i denna fråga har varit och är helt enastående. Hon har också entusiasmerat ledningsgruppen som vad jag kan se i princip har jobbat dygnet runt den senaste tiden för att allt ska falla på plats. Och man jobbade hårt även innan. Förra sommaren sade Christina Persson "En utveckling av ett sådant bibliotek är once in a lifetime".
Och för egen del är det den allra största händelse jag varit med om under mitt arbetsliv hittills och jag tror att det blir svårt att toppa även framöver.
Kom dit och se själva. Uppdaterad info om vad som händer idag och den närmaste veckan som präglas av invigningsaktiviteter hittar man på webbplatsen stadsbiblioteket.nu/invigning.