onsdag 9 april 2014

Årets museum - Göteborgs stadsmuseum, och lite till.

Det är svårt att hålla tillbaka superlativerna efter gårdagens i bitar utportionerade glädjebesked. Först  blev Göteborgs stadsmuseum Årets museum, en stund senare fick man även utmärkelsen Årets utställning för den numera riksbekanta Vi är romer, samproducerad med representanter från den romska gruppen i Göteborg.
Inte minst den senare omständigheten bidrog enligt juryn till priset. Det är ett nytt förhållningssätt att involvera de berörda, som inte minst skapar trovärdighet och tillför helt unika perpektiv som man aldrig kan läsa eller forska sig till.
En av de bilder i utställningen som berörde mig djupt var husvagnslägret från Backaplan i början av femtiotalet. Då stod husvagnarna bland lerpölar och illa klädda barn med stora ögon tittade förundrat på fotograferna. Det var en sinnebild för misär och utanförskap.
När man tänker på den igår, på Romadagen, diskuterade avhysningen av romer i husvagnsläger på en parkeringsplats i Mölndal, inser man graden av aktualitet i utställningens tema och ärende. Över sextio år och inget har hänt.
Det var ungefär lika omskakande att läsa om den parkeringsplatsen som det var att för någon vecka sedan läsa om när regeringen skulle presentera sin vitbok om bristen på integration av romer i det svenska samhället.  Då blev en av regeringen inbjuden delegat, Diana Nyman från Romska rådet, utslängd från frukostmatsalen på Sheraton.
Eller veckan innan, när Vanessa från Bulgarien inte en, utan två gånger fick en spann vatten över sig av butiskchefen på Hemköp på Bangatan, där jag brukar handla efter jobbet.
Kanske är det för att Stadsmuseets utställning inte bara historiserar, utan pekar rakt in i ett svart hål i det svenska samhället, (även det europeiska, förstås) som utställningen mött en sådan respons. Sedan är den mycket skickligt producerad. Allt är som det ska. Det är bara att glädjas med museets ledning, personal och de romska medproducenterna till denna framgång.
Men det är inte bara denna utställning som ligger till grund för utmärkelsen Årets museum. Göteborgs stadsmuseum har på senare år hittat en tydlig identitet som stadsmuseum och är en naturlig mötesplats för diskussioner och samtal om stadsutveckling, den pågående fotoutställningen av Lars Bygdemark med flygbilder över Göteborg och den planerade utställningen 2015 med stadens musikhistoria är några andra exempel på verksamheten.
Man får inte heller i sammanhanget glömma bort att Sjöfartsmuseet/Akvariet förra året nominerades till samma titel för sitt starka utvecklingsarbete, som fortsätter i år med den angelägna utställningen Out to Sea, och att Göteborgs konstmuseum för närvarande är inne i ett storslaget år med samtida foto, historiemåleri i samarbete med Nationalmuseum och den största internationella satsningen på åratal till sommaren med Van Gogh, Cezanne och Bernhard.
På  Röhsska museet har vi äntligen kommit igång med helt nödvändiga lokalrenoveringar och kan planera framåt på ett helt nytt sätt. Jag ser verkligen fram emot sommarens utställning av Picassos keramik.
Beskedet om Stadsmuseets framgångar nådde mig igår under en visning av det ombyggda stadsbiblioteket som återöppnar om fjorton dagar. Det är en underbar känsla att gå omkring i de luftiga och ljusa lokalerna och se hur man tänkt igenom verksamheten in i minsta detalj. Gallerierna ut mot Berzeligatan och Avenyn med de sköna fåtöljerna i ekologiskt producerat konstläder kommer att bli  en gräddhylla för alla göteborgare.
Och det är inte mer än ett halvår sedan även Stadsbiblioteket blev Årets bibliotek.
Det är roligt (nästan) jämnt!