tisdag 17 december 2013

Volvos värde varar

Under den årliga genomgången av Volvo-bolagens verksamhet igår kväll ute i Volvo-hallen presenterade en påtagligt nöjd Håkan Samuellson, vd för Volvo Cars, arbetet med presentationen av det nya miljökonceptet, de nya modellkonceptet för lansering nästa år och den nygamla orienteringen mot traditionella värden som Volvo stått för i alla år - säkerhet och miljö.
Etableringen av tre nya fabriker i Kina syftar till att stärka den kinesiska marknaden som gått upp kraftigt under året, berättade han. Och det ser faktiskt ut som om det nu äger rum en nyorientering mot Göteborg för att stärka Volvos svenska profil och för att staden ska vara en samarbetspartner för att utveckla nya koncept i arbetet med att bli en miljöstad.
Liknande tongångar kom från Olof Persson på Volvo AB, som pekade på det angelägna arbete man gör inom utbildningssektorn för att intressera unga människor för fordonsbranschen och för att utveckla framtida transportlösningar med bl a en elbusslinje från Chalmers till Lindholmen.
Ute på Arendal finns Volvomuseet, som är en spännande upplevelse för den fordons- och historieintresserade. På många sätt är det oväntat lätt att avläsa 1900-talets historia i blänket från olika personbils- och buss- chassin. Volvos första prototyp, den sk Jakob, finns dock bara till låns på Volvo-museet ibland och ingår till vardags i samlingarna på Göteborgs stadsmuseum.