tisdag 9 april 2013

Ombyggnaden av Stadsbiblioteket i Göteborg

Igår fick jag möjlighet att tillsammans med resten av styrgruppen för ombyggnaden av Göteborgs stadsbibliotek, komma in i lokalerna och se hur arbetet fortskrider. Jag tycker alltid att det är intressant att se pågående byggen. Det finns saker som man aldrig tänker på när man väl kommer in i ett färdigt hus, såsom ventilationsdragningar i taket, trossbottnar eller bärande balkar. Det är ibland smått fascinerande, som nu, att se den nya trappan för föreläsningar eller tänka sig det fina ljusinfallet bland pelarna.
Stadsbiblioteket är Göteborgs mest besökta kulturinstitution med senast ca 1,4 miljoner besökare per år. Alla bibliotek som byggt om och ut visar ökande besökssiffror och när den här ombyggnaden blir klar nästa vår skulle det förvåna mig starkt om inte intresset för Sveriges nyaste bibliotek blir ännu större än tidigare. När man läser rikspressens kultursidor är det lätt att få känslan av att biblioteken är hotade. Det känns inte så i Göteborg precis. Inte heller något stadsdelsbibliotek har lagts ned på åratal.
Asplunds arkitektoniskt underbara stadsbibliotek vid Odenplan är utan tvekan landets vackraste. Strachovska i Prag är ett av mina favoriter ute i världen. Men inget av dem kommer att kunna mäta sig med Stadsbiblioteket i Göteborg vad gäller användarvänlighet och samtidsbibliotekskonst. Här ligger Göteborgs stadsbibliotek i spetsen och personalen kommer att återsamlas vid Götaplatsen med nya idéer från filialbiblioteken och stadsdelsbiblioteken inför återöppningen på Världsboksdagen den 23 april 2014. Välkomna till biblioteksstaden Göteborg.