lördag 26 maj 2012

Lutz Förster på Tredje våningen

Ikväll finns en sista chans att få se Lutz Försters Portrait of a Dancer på Tredje våningen på Sockerbruket. Jag hade turen som fick en biljett igår och fick en magisk timme med en fullsatt publik. Förster berättar sitt livs historia, dansens väg i hans liv, med en skarp precision i både tal och rörelser som omöjligen kan lämna någon oberörd.
Han började sin karriär, efter studier vid Folkwang-universitetet i Essen, i Pina Bauschs danskompani i Wuppertal och med avbrott för något decennium i New York, på olika sätt fortsatt där. Idag är han också rektor vid Folkwang-universitetets dansutbildning.
Uppträdandet och berättelsen drabbar mig med dubbel kraft, eftersom jag under samma tidsperiod som skildras tillbringade mycket tid i just Essen, om än inte vid stadens scenkonstinstitutioner. Gatunman passerar revy; Frohnhauser Markt, Gemarkenstrasse, Savignyplatz, In der Täpperie.
Det var en annan tid, ett annat liv, det var sotigt, bilar överallt, nära till Paris och en sorts avspändhet, ett trots allt som möjligen bottnade i en i grunden sönderbombad, men på ruinerna uppbyggd stad, där stålet och kolet i detta Tysklands Bergslagen fortfarande betydde skillnaden mellan välstånd och misär.
Jag vet inte vad det är som skapar den stora spänningen, men tror att det kanske är kontrasten mellan Försters starka aura och utspel som fyller rummet och den avspändhet (Gelassenheit) med vilken han småpratar vid scen och klädbyten, när han sätter sig tillrätta på en stol för att dricka en skvätt vatten.
Efteråt sade han att som ung skådespelare och dansare var han för ivrig, ville att allt skulle gå fort.
Med ålderns rätt (57 år) kan man ta det lite långsammare och inse att det ger mer. För alla. Less is more.
Det finns också en annan person på scenen - Pina Bausch, som visserligen inte är där, men som Förster med mycket små medel och imiterande hennes lågmälda stil, ändå sätter ljuset på vid några tillfällen.
Det blir en sorts dialog i ett tomrum, ett samtal som dröjer kvar, men ändå öppnar för en fortsättning.