fredag 6 januari 2012

Nyårskonserten 2012

Mariss Jansons dirigerade årets nyårskonsert från Wiener Musikverein på nyårsdagen. Jansons föddes i Riga i Lettland där han dirigerade byggklossar och leksaker redan i som liten. Ett tidigare yrkesval är svårt att tänka sig och han studerade sedan vid Musikkonservatoriet i dåvarande Leningrad.
1969 flyttade Jansons till Wien och följde den legendariske Herbert von Karajan några år innan han 1979 tog över Oslos symfoniker, där han stannade till år 2000. För närvarande leder han Bayerischer Rundfunks symfoniorkester i München. Så steget över till Wien var inte så långt denna gång och vad jag förstod på den tyske kommentatorn finns det en stor sympati mellan orkestern och dirigenten. Det var också tydligt att se under den lite ovanliga konserten i år. Tonvikten låg vid de olika kompositörerna med namnet Strauss; Johann Strauss den äldre, den yngre ( Ander schönen blauen Donau) och bröderna Eduard och Joseph.
Men även Bizets Carmen spelades, lite symboliskt. Janssons var inbokad för att dirigera hela operan i Wien för några år sedan, men en hjärtinfarkt kom emellan. Nu var spelglädjen synbar på alla sätt. Den största utmaningen som dirigent hade Jansons denna gång när det gällde att dosera publikens taktklapp till Radetskymarschen. Man kan ana en generationsväxling även i publiken, så odsiciplinerat och på fel ställe klämde man i från parketten.
En förändring som jag tidigare inte noterat var att de traditionellt underbara blomsterarrangemangen från San Remo i Italien i år även medgestaltas av lokala blomsterhandlare. Man anar wienska korridorsförhandlingar.....
Sammantaget tycker jag nog att det var en mer levande konsert än 2011.
Aber Wien verbleibt Wien.