torsdag 3 november 2011

Lingaphone av Olav Christopher Jenssen - Konsten visar vägen för visionen om Centrala Älvstaden

Imorgon klockan 14 inviger kulturnämndens ordförande Thomas Martinsson det sista konstverket i Göteborgs Internationella Konstbiennal för denna gång, Lingaphone av Olav Christopher Jenssen. Verkets placering är Bananpiren, mitt i centrala Göteborgs hjärta, mitt i Göta Älv.
Göteborgs stad har möjliggjort placering och finansiering, då det visade sig att verket på ett mycket fint vis korresponderar med visionsarbetet för Centrala Älvstaden. Skulpturen, som är 6 meter hög och 5,4 meter bred står på en gjuten sockel på drygt en meter vid Bananpirens spets och bryter horisonten runt om. Den ligger mitt i linjen mellan Sveriges Radio och SVT på Lindholmen och Göteborgsoperan och syns från stora delar av centrala stan. Ser fram emot att se den belyst i mörkret!
Ledningsgruppen för Centrala Älvstaden beslutade att hjälpa Konstbiennalen med detta konstverk då det på ett fint vis symboliserar den vision som vi arbetar med att ta fram. Arbetshypotesen är att Göteborg bygger staden över älven från två håll, från Södra Älvstranden och från Hisingen.
Lingaphone är konstruerat som en klippdocka som man gjorde i småskolan (stadens barnperspektiv kommer in på ett elegant vis....) man viker ett papper, klipper ett motiv och viker upp papperet. På så vis får man identiskt lika sidor.
Det är en tanke som känns så grundläggande för hela arbetet med Centrala Älvstaden. Staden kanske inte kommer att se exakt likadan ut på båda sidor av älven, men båda delarna är lika mycket värda. Olav Christopher Jenssens verk kan bli symbolen för visionen i det fortsatta utvecklingsarbetet med Centrala Älvstaden.
Det är en viktig händelse, kan jag tycka, att det första, det allra första, som händer i verkligheten i den gigantiska stadsutvecklingsprocess som arbetet med Centrala Älvstaden ändå är, nu blir att Göteborgs Internationella Konstbiennal genom sitt initiativ, gör att konsten blir den som visar vägen in i framtiden.
Från många håll har man efterlyst att det inte bara får bli snack, utan också måste bli verkstad. Verkstaden, eller möjligen ateljén, är här, första steget på en mycket lång resa har tagits och det är konsten som materialiserar det fortsatta visionsarbetet.
Det är stort - ett genombrott för Göteborg.