måndag 21 november 2011

Stadsbiblioteket på 300 kvadrat!

Södra Hamngatan 57, snett mitt emot Palace-huset, är adressen för Stadsbibliotekets nya filial som öppnar på söndag den 27 november, lagom till advent. Advent betyder ankomst och det kommer onekligen att dröja en tid innan det ombyggda Stadsbibliotekets ankomst är att vänta, men desto bättre att det inom en vecka finns en hypermodern filial mitt i centrala stan. Läget ett halvt stenkast från Drottningtorget kan knappast vara mer centralt. Både förra och nuvarande kulturnämnden har diskuterat att testa en biblioteksfilial i närheten av en en större station för kollektivtrafiken. Man prövar för närvarande saken i Stockholm och det är en onekligen engod idé.
Denna filial på 300 kvadratmeter kan naturligtvis inte ersätta de 9000 kvadrat som finns vid Götaplatsen, men man kommer att kunna erbjuda ett gott urval av böcker, filmer och andra medier och filialen kommer även att vara ansluten till stadens gemensamma bokkatalog och distributionssystem. Det betyder att man kan beställa en bok från en dator i Hammarkullen, hämta boken på 300 kvadrat och, om man vill lämna tillbaka den på t.ex. Guldhedens bibliotek. Denna infrastruktur som omfattar både Stadsbiblioteket och stadsdelsbiblioteken och är ett mycket sinnrikt och väl fungerande system för stadens böcker.
Jag måste säga att jag blev imponerad över de mycket trevliga och ljusa lokalerna när jag besökte filialen tidigare idag. Lokalen ligger i ett hörn och de stora panoramafönstren ger en fin exponering av de vackraste väggar man kan tänka sig, de som är fyllda med böcker från golv till tak. Öppningen av 300 kvadrat kan man på ett vis säga är det första steget i den emotsedda ombyggnaden av Göteborgs Stadsbibliotek. Ombyggnaden är i sig en kraftig manifestation för boken och litteraturen i Göteborg. Intresset för Stadsbiblioteket är också mycket stort. Årligen besöker ca 1,4 miljoner människor lokalerna på Götaplatsen. Det gör Stadsbiblioteket till Göteborgs näst mest besökta plats efter Liseberg.
Välkommen till Södra Hamngatan 57 fr o m söndag den 27 november!