lördag 1 januari 2011

Nyårskonsert på nyårsafton?

Same procedure like last year, same procedure like every year James?
En av årets höjdpunkter på TV infaller varje år på årets första dag, Wienerfilharmonikernas nyårskonsert, smyckad med de sedvanliga blommorna från San Remo, i år vita och rosa rosor och ranunkel. Å ena sidan är det något nästan musealt över hela tillställningen. De djupa rötterna i sekeltyngd habsburgsk hovkultur, caféernas Wien, stilla flyter Donau.
Samtidigt är det något djupt rogivande och glädjefyllt i återseendet och nytolkningarna av de klassiska verken, orkesterns nyårshälsning "Prost Neujahr". Gästdirigent i år var Franz Weber-Möst, ny chef för Wiener Staatsoper. Följdriktigt blev det en sorts intern angelägenhet, lite väl insmickrande, mjukt, okontroversiellt. Tja, inte precis en konsert man minns.
Kontrasten mot nyårsaftons kväll var förbluffande. Då dirigerade Gustavo Dudamel filharmonikerna i Berlin, med soloframträdande av den omsusade sopranen Elina Garanca från Lettland. Dudamels enastående karisma och förmåga att driva på orkestern och leda den var fascinerande att följa. Samspelet med Garanca likaså, det slog gnistor om dem och blev ett nästan förtrollat ögonblick under framförandet av Bizets Carmen. Ibland är det en glädje att ha tillgång till tysk TV, nu i häpnadsväckande fin HD-kvalitet.