lördag 22 januari 2011

Kaiserwetter in Kitz

Efter några dagars snöväder över Alperna låg nysnön även nere i dalarna denna vackra lördag. Sol, högtryck, dvs Kaiserwetter över hela Alperna. I Cortina d'Ampezzo gick damernas störtlopp på sedvanligt välpreparerade pister. Tofana-passet halvvägs ned i dalen är troligtvis en av de vackraste passagerna i Dolomiterna, ja möjligen i hela Alperna. Anja Pärson körde på fel sida en port, kanske för att inte våga riskera knät genom att vrida skidan rätt på det hårda underlaget. Ett ögonblick av kristallklar bedömning och allt är över - störtloppet är till skillnad från slalom och storslalom en gren som på ett annat sätt sätter allt på spel. Liv, hälsa, risken att i värsta fall förvandlas från att vara en hjältinna till att skidkarriären tar slut i ett enda ögonblick. Det är idrott på liv och död mer än kanske någon annan sportgren.
Just denna livsfara och vandring på den tunna ryggen av självtillit och svart diabas förkroppsligas i kanske ännu högre utsträckning i likaså dagens avgörande i Hahnenkammrennen i österrikiska Kitzbühel. Störtloppet, som kallar Die Streif (troligtvis efter en jaktterm, när jägarna gick sin runda på jakt efter gams- eller stenbock genom seklen) räknas som det farligaste i världen. Även i år körde en ung österrikisk åkare av banan under ett träningslopp i en av de svåraste passagerna som kallas Die Mausefalle (musfällan) och ligger, vad jag vet, fortfarande i koma efter en operation som tydligen gick bra. Tävlingen, som har körts på Die Streif oavbrutet sedan 1937, har en speciell dragningskraft och sprider sitt skimmer över den lilla staden Kitzbühel som är en av de främsta mötesplatserna för det vackra folket från München. Legendariska personer som Franz Beckenbauer och hans följe bor i utkanten av stan, när det är dags för Hahnekammrennen är "alla" där.
Själv föredrar jag Kitzbühel Horn, med en radiomast och ett "Gipfelkreuz" (stort kristet kors på bergstoppen), som till formen ser ut som Europas stoltaste berg, Matterhorn, fast i mindre skala - både för skidåkningen och för att vandra under sommaren. Kitzbühel ligger bara på ca 800 meter över havet och är inte lika snösäkert som orter som ligger på högre altituder, men det finns något speciellt i denna dal, Brixental, som löper från Kitzbühel i öster till Hopfgarten i väster, söder om de mäktiga Kaisergebirge. De flesta dalar i Alperna ligger i syd-nordlig riktning och utgår från Alpen Hauptkamm, som skiljer Alpernas syd- och nordsida. På nordsidan ligger Österrike och på sydsidan Italien. Denna skiljelinje är också en sorts latitud som skiljer det soliga och sangviniska Sydeuropa från det skuggtyngda Centraleuropa. Kitzbühel borde egentligen ligga på sydsidan. Mondäniteten, men samtidigt också det ursprungligt bondska blandas på ett oemotståndligt sätt. Och ikväll, det medger jag, skulle jag hellre sitta på Landhäusl och äta Käsespätzle och dricka en Erdinger Hefeweizen än att vara i Göteborg. Det var länge sedan nu.