onsdag 9 januari 2013

Året som gått - året som kommer.

Ur mitt perspektiv var 2012 ett spännande år för Kulturförvaltningen. Stadsbiblioteket lyckades fånga upp en stor del av sina besökare med de sk nischbiblioteken; "300 kvadrat" på Södra Hamngatan, "Global" och "Dynamo" på Stadsmuseet och "Miini" på Röhsska. Ombygganden av själva Stadsbiblioteket rullar på bra och håller än så länge både tidsplan och budget för ombyggnaden. Planerad öppning är Världsboksdagen den 23/4 2014.
Stora Teatern öppnade i Kulturnämndens regi, med en underbar föreställning av Cirkus Cirkör. De återkommer inom kort med sin nya Sverige-premiär. Verksamheten börjar allt mer hitta sina former och man kunde presentera ett imponerande utbud med tanke på den korta planeringstiden. Martin hansson rekryterade som teaterchef under året.
Barnkulturåret genomfördes och Frilagret, Göteborgs kulturhus för unga, kunde öppna i samband med Kulturkalaset, som för övrigt var större och mera mångfacetterat än någonsin.
Museerna presenterade välbesökta utställningar. Göteborgs konstmuseum hade en mycket populär Bacon-Warhol-utställning, och Götaplatsen blev en av sommarens nya mötesplatser med den magnifika uteserveringen Bar himmel och senare det till koncept-krog ombyggda cafeet, Mr P. Röhsska fick stor uppmärksamhet för "Ond design" och vi håller på med rekrytering av ny museichef, Göteborgs stadsmuseum öppnade sin jubileumsutställning och nyöppnade Barnens museum. Cornelia Lönnroth blev ordinarie museichef på Stadsmuseet strax innan jul och Sjöfartsmuseet hade fullt upp med alla besökare efter nyöppningen av våning tre och visade den internationellt uppmärksammade utställningen "Hard Rain".
Under året har kulturnämnden fattat ett flertal viktiga beslut som vi kommer att arbeta med att effektuera under 2013. Vi arbetar för högtryck med etableringen av en litterär mötesplats; rum för litteratur eller som en del väljer att kalla det Litteraturhus, i Lagerhuset vid Heurlins plats. I någon mån är ju huset redan ett litteraturens hus med ett flertal bokförlag, tidskrifter, medieverkstäder och annan närliggande verksamhet. Men det kommer att bli bra med en öppen scen i huset, det saknas idag i Göteborg. Vi siktar på att komma igång efter sommaren. Just nu pågår ombyggnation av lokaler, planering av verksamheten och liknande.
Vi arbetar med flera förstudier för att utveckla verksamheterna i kulturfastigheterna. Den som kommit längst är förstudien om en ny konsthall i Artilleristallarna på Magasinsgatan. Vi arbetar även med en förstudie för nuvarande Konsthallens lokaler och ett ev. Varvs- och industrihistoriskt centrum i Älvstaden på Hisingssidan. På sista mötet innan jul beslutade Kulturnämnden att vi ska genomföra en förstudie för om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur har geröst lovat att stödja det arbetet.
Göteborgs kulturliv är i högsta grad levande och spännande för närvarande. Både de stora institutionerna, som Operan, Symfonikerna och Stadsteatern har spännande repertoarer, men inte minst det fria kulturlivet bidrar till att berika stan med teater, film och annat på ett lysande vis. Nu närmast Nordens största filmfest (DN) Göteborgs Internationella Filmfestival. Ser fram emot den, och så mycket annat under 2013.
Vi ses i vimlet!